2 Nisan 2009 Perşembe

CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma

CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

CIF- COST, INSURANCE AND FREIGHT (... named port of destination) Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun ( varış limanı .... olarak belirtilmek sureti ile ) teslim şekli incoterms 2000 başlıklı yayında C grubu teslim şekilleri arasında yer almaktadır. Bu teslim şeklinin en temel özelliği ihracatçının taşıma sözleşmesini yapıp navlun bedelini ödemesi ve alıcı adına sigorta yaptırmasıdır.

CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma Teslim Şeklinin Özellikleri :


İhracatçının cif teslim ile ilgili olarak yapacağı sigorta tutarının miktarı esas olarak satış sözleşmesi ile belirlenmelidir. Fakat satış sözleşmesinde sigorta tutarının kapsmı konusunda bir açıklama yapılmamışsa o zaman satıcının sorumluluğu mal bedelinin en az %110 kadarlık bir sigorta poliçesi tanzim etmektir.

Akreditifli ödemelerde eğer cif teslim kullanılıyor ise ve akreditif metnine yapılacak sigorta bedeli ile ilgili bir şart düşülmemiş ise bu durumda da satıcı fatura tutarı üzerinden malın en az %110'na tekabül edecek kadar bir sigorta poliçesi ibraz etmek durumundadır. Bu uygulama UCP 600 metnine incoterms 2000'den alınmıştır.


CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları :

  • Satıcı malları satış kontratında belirlenen şekilde hazırlar ve yine satış sözleşmesinde belirtildiği üzere ticari faturayı alıcıya gönderir.
  • Satıcı ihracat için gerekli tüm belgeleri alıp oluşabilecek tüm giderleri karşılamakla yükümlüdür. 
  • Satıcı kendi tespit edeceği taşıyıcı ile taşıma sözleşmesi düzenler 
  • Satıcı mallarla ilgili olarak sigorta sözleşmesi yapar. Eğer satış sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa yapılması gereken sigorta minumum tutarlı bir sigorta poliçesi olacaktır. 
  • Satıcı cif teslim şeklinde mallar gemi bordasını geçtiğinde teslim yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaktadır. Bu noktadan sonra navlun ve sigorta primi dışındaki oluşabilecek tüm masraf ve riskler alıcıya ait olmaktadır. 
  • Satıcı düzenlemiş olduğu tüm taşıma belgesini ve gerekli diğer belgeleri alıcıya ödeme şeklini de dikkate alarak gönderir.
CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları :

  • Alıcı satış sözlesmesi kurallarınca mal bedelini öder.
  • Alıcı ithalat işlemleri ile ilgili olarak gümrük belgelerini düzenler ve gümrük işlemleri sırasında oluşan vergilerini karşılar.
  • Malların varış limanında oluşabilecek boşaltma masrafları ve liman ücretleri eğer taşıma sözleşmesinde bu giderlerin satıcıya ait olduğunu gösterir bir madde yok ise alıcı tarafından ödenmelidir. 
  • Teslim anından sonra navlun ve sigorta primi dışında meydana gelen bütün masraflar alıcı tarafından karşılanır.
CIF Izmir Port Incoterms 2000 , CIF İstanbul Port Incoterms 2000 , CIF Mersin Port Incoterms 2000 , CIF NEWYORK PORT Incoterms 2000

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.