31 Mart 2009 Salı

FCA-Belirlenen Yerde Taşıyıcıya Teslim-Free Carrier

Yazının güncel versiyonuna "FCA-FREE CARRIER NEDIR?" başlıklı linkten ulaşabilirsiniz.
Incoterms 2000'e göre ,FCA-TAŞIYICIYA TESLİM-FREE CARRIER (... named place) (... olarak belirtilen yerde ) teslim şeklinde satıcının teslime ilişkin sorumluluğu, malların ihracata ilişkin gümrük işlemlerinin yapılıp, ithalatçı ile önceden anlaşmaya varılan taşıyıcıya , yine önceden tespit edilen yer ya da noktada teslimi ile son bulur.


FCA teslim şeklinde önemli bir ayrıntı teslim yerinin satıcının malları yükleme sorumluluğuna olan etkisidir. FCA teslim şekline göre eğer satıcı malları kendi deposunda teslim edecekse araca yüklemeyi yapmakla yükümlü iken, satının malları kendi deposundan farklı bir noktada teslim etmesi durumunda satıcının malları araca yükleme sorumluluğu bulunmamaktadır.

FCA Teslim Şeklinin Özellikleri :
  • FCA teslim şekline göre ihracatçı söz konusu ürünleri, gümrük işlemleri yapılmış olarak, alıcı ile önceden saptanmış olan tarihte ve yerde ilk taşıyanın sorumluluğuna devrettigi anda teslim yükümlülüğünü tamamlamış olmaktadır.
  • İhracatçının malları ilk taşıyıcıya tesliminden itibaren ürünlerle ilgili olarak tüm riskler ve olası masraflar alıcıya geçmetedir. 
  • FCA teslim şeklinde navlun alıcı yani ithalatçı tarafından ödenir.
FCA Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları :

  • Satıcı uluslararası satış sözleşmesine uygun olacak biçimde ürünü sevkiyata hazırlayarak, kendi ülkesinde ihracat için istenilen belgeleri düzenler ve ihracat işlemi ile ilgili oluşan gümrük masraflarını karşılar.
  • İthalatçının talebi üzerine taşımayı gerçekleştirecek firma ile tüm masraflar ve riskler ithalatçıya ait olmak üzere taşıma anlaşması yapabilir.
  • Ürünleri ilk taşıyıcıya ve/veya taşıma acentasının gözetimine belirlenen tarih ve mekanda teslim eder.
  • Ürünlerin teslimi yapılıncaya kadar oluşan bütün masraf ve riskler ihracatçının sorumluluğu altındadır.
FCA Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları :
  • Uluslararası satış sözleşmesi koşullarına göre mal bedelini ihracatçıya öder.
  • Alıcı, FCA teslim şekline göre kendi ülkesindeki ithalat ile ilgili belgeleri düzenlemek ve/veya izinleri almakla yükümlüdür. İthalat işlemleri sırasında oluşan gümrük vergisi ve gümrük masrafları da yine alıcı tarafından karşılanır. 
  • Taşıyıcı firma ile taşıma anlaşması yapar ve navlun bedelini öder.
  • Satıcı ile önceden tespit edilen tarih ve yerde malların teslim almasını temin eder.
  • Teslim işleminden sonra mallarla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya ait olmaktadır.
FCA Izmir Incoterms 2000 , FCA İstanbul Incoterms 2000 , FCA Adana Incoterms 2000,
FCA Tekirdağ Incoterms 2000,FCA Manisa Incoterms 2000,FCA Kayseri Incoterms 2000,
FCA Trabzon Incoterms 2000,FCA Antalya Incoterms 2000 vb...

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

26 Mart 2009 Perşembe

FOB - Gemi Bordasında Teslim - Free On Board

FOB - Gemi Bordasında Teslim - Free On Board başıklı yazımızın güncel versiyonuna www.disticaret.biz.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

FOB - ( Gemi Bordasında Teslim )- ( Free On Board ) terimi ihracata konu olan malın, ihracatçı tarafından uluslararası satış sözleşmesine göre belirlenen yükleme limanında ürünleri sevk edecek geminin güvertesinde alıcıya teslimini ifade eder. FOB teslim şeklinde mallarla ilgili olası kaybolma ve hasar riskleri, mal gemi küpeştesini aştığı andan itibaren, ihracatçıdan ithalatçıya geçmektedir.

FOB Teslim Şeklinin Özellikleri :

  • FOB teslim şekline göre ihracatçı satışa konu olan ürünleri belirlenen tarih ve yerde, ithalatçı tarafından organizasyonu yapılan gemiye yükletilmesini gerçekleştirir.
  • Ürünler geminin küpestesini geçtiği andan itibaren meydana gelebilecek tüm hasar, kayıp ve masraflar alıcının sorumluluğu altındadır.
  • Satıcı ihracat için gerekli tüm belgeleri hazırlayıp ihracat operasyon işlemlerini gerçekleştirir ve malların gümrük işlemlerini tamamlar ve ithalatçıya o şekilde teslim eder.
FOB Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları :

  • Satıcı uluslararası satış sözlesmesinin koşullarına uygun olarak ürünü hazırlar.
  • Önceden belirlenen limanda, yine önceden belirlenen tarihte ithalatçının temin etmiş oldugu gemiye ürünlerin yüklenmesini temin eder. 
  • İthalatçının kendi ülkesinde kullanması gereken ve ihracat ülkesinde hazırlanan belgeleri alması için ithalatçıya yardımcı olur. Bu işlemlerin tüm risk ve masrafları ithalatçıya ait olmaktadır. 
  • İhracatla ilgili gümrük işlemlerini organize eder ve gerekli gümrük masraflarını karşılar.
  • İthalatçıya yüklemenin yapıldıgını bildirir. 
  • Düzenlenen nakliye belgesini ithalatçıya gönderir. 
  • Mallar geminin küpeştesini geçene kadar meydana gelebilecek her türlü hasar ve kayıp satıcının sorumluluğundadır.
FOB Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları :

  • Şözlesme koşullarına uygun olarak mal bedelini öder.
  • Alıcı satıcıya yükleme yapılacak geminin adını, yükleme noktasını ve öngörülen teslim tarihini yeterli bir süre öncesinden bilsirmekle mükelleftir.
  • İthalat için gerekli gümrük işlemlerini tamamlar. Gümrük vergilerini öder. 
  • Taşıma acentası ile anlaşma yaparak navlun bedelini öder. 
  • Yükleme limanında mallar geminin küpestesini geçtikten sonra malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcının sorumluluğundadır.
Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

EXW -Ticari İşletmede Teslim

EXW -Ticari İşletmede Teslim başıklı yazımızın güncel versiyonuna www.disticaret.biz.tr/üzerinden ulaşabilirsiniz.

EXW ( Ex Work) Ticari İşletmede Teslim: Exworks teslim , satıcının malları kendi fabrikasında veya ismen belirlenmiş başka bir noktada (örneğin isyerinde, deposunda) ihracat gümrükleme işlemleri yapılmamış ve taşıma aracına yüklenmemiş şekilde alıcıya teslim etmesi olarak tanımlanabilmektedir.

EXW (Ex Work) Teslim Şeklinin Özellikleri :

İhracatçı ürünleri teslim yerinde önceden tespit edilen tarihte ithalatçının emrine hazır tutarak ithalatçıya bilgi verir.
İthalatçı malları teslim yerinden alarak ihracı için gerekli işlemleri yapar ve belgeleri hazırlar. Gümrük işlemlerini gerçekleştirerek malların ülkesine ithalini gerçekleştirir.

Ürünlerin işletmede veya alıcının deposunda teslim edilmesiyle beraber ürünlerle ilgili bütün masraf ve riskler ithalatçıya geçmektedir.

EXW (Ex Work) Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları :


  • İhracatçı sözleşmede belirlenen şartlara uygun emtiayı hazırlayarak sözleşmede belirtilen tarih veya süre içerisinde yine sözleşmede belirtilen noktada (Fabrikasında, deposunda ...) ürünleri ithalatçının emrine hazır bulundurur. Ürünlerin sevk edilmeye hazır olduğunu ithalatçıya bildirir.
  • Alıcının talebi üzerine , ithalatçının ihracat ile ilgili belgeleri temin edebilmesi için yardımcı olabilir.
  • İthalatçının talep etmesi üzerine, tüm masraf ve risk ithalatçıya ait olmak şartı ile ihracat lisansı veya benzeri bir resmi belgenintemini için ithalatçıya yardımcı olabilir.
EXW (Ex Work) Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları :

  • Satış sözleşmesinin koşullarında saptandığı üzere mal bedelini öder.
  • Oluşabilecek bütün masraflar ve riskler kendi üzerinde olmak koşulu ile ihracat ve ithalat işlemleri için gerekli olan ve olabilecek bütün gümrük belgelerini ve ticarî belgeleri düzenler.
  • Ürünlerin ihracat ve ithalat işlemleri ile ilgili gümrük süreçlerini organize etmek ve oluşacak gümrük vergilerini ödemek alıcının sorumlulukları arasındadır. 
  • Ürünleri ihracatçının işletmesinde veya tespit edilen noktada teslim aldıktan sonra ürünlerle ilgili bütün riskler ve masraflar ithalatçının sorumluluğuna geçmektedir.
  • Malların nakliyesi için taşıma acentası ile anlaşmak ve navlun bedelini ödemek de alıcının sorumluluğundadır.
Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

25 Mart 2009 Çarşamba

Incoterms Kavramı

Incoterms Kavramı başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Milletlerarası Ticaret Odasının (ICC) yayınladıgı 560 sayılı Incoterms 2000 brosürüne göre dış ticarette kullanılan 13 teslim sekli vardır. Bu 13 teslim şekli, dış ticaret işleminde alıcı ile satıcının mal tesliminde yükümlülüklerini ve sorumluluklarını ortaya koyan standartlarlar olarak anlaşılmalıdır.

Uluslararası ticaret yapan ihracatçı ile ithalatçı mal alım-satımı konusunda anlasmaya vardıkları anda bu anlaşmanın resmiyet kazanması için aralarında bir satış sözleşmesi imzalar. Bu satış sözleşmesinde eğer 13 adet teslim şeklinden birisine atıf yapılırsa , sözlesmede malın teslimi ile yükümlülüklerin kime ait olacagı bu incoterms denilen standartlara göre belirtilmiş olmaktadır.

Incoterms teslim sekilleri uygulama kolaylığı için 4 ana sınıfata incelenmektedir :


E Grubu Teslim Sekilleri : EXW (EX WORKS )

F Grubu Teslim Sekilleri : FCA (FREE CARRIER) , FAS (FREE ALONGSIDE SHIP) , FOB (FREE ON BOARD)

C Grubu Teslim Sekilleri : CFR (COST AND FREIGHT) ,CIF (COST, INSURANCE AND FREIGHT) , CPT (CARRIAGE PAID TO) , CIP (CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO)

D Grubu Teslim Sekilleri : DAF (DELIVERED AT FRONTIER) , DES (DELIVERED EX SHIP) ,DEQ (DELIVERED EX QUAY) , DDU (DELIVERED DUTY UNPAID) , DDP (DELIVERED DUTY UNPAID)


Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.