29 Ocak 2010 Cuma

FOB NEDİR? FREE ON BOARD

FOB NEDİR? FREE ON BOARD başlıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

FOB, 13 adet INCOTERMS'ten birisidir. FREE ON BOARD kelimelerinin ilk harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır. Malların gemi küpeştesini geçmesi ile beraber ihracaçı teslim görevini yerine getirmiş olur.

FOB teslim şeklinin en büyük özelliği sadece deniz yolu ile yapılan taşımalarda kullanılabilir olmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi FOB teslimde ihracatçının teslim sorumluluğunu yerine getirebilmesi için malların geminin küpeştesini geçmesi gerekmektedir. Bu da ancak taşımanın deniz yolu ile olması halinde mümkündür.

Dış ticaret işlemlerinde en sık kullanılan teslim şekillerinden birisi FOB teslim şeklidir. Bunun yanı sıra CIF teslim şekli de dış ticarette bir diğer sık kullanılan teslim şeklidir.

FOB teslimde satıcının sigorta yaptırma yükümlülüğü bulunamaktadır.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.