29 Ocak 2010 Cuma

INCOTERMS NEDİR?

INCOTERMS NEDİR? başlıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

INCOTERMS İngilizce (international commercial terms) kelimelerinden bazı hecelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir terimdir. INCOTERMS'ler ICC (International Chamber of Commerce) (Milletlerarası Ticaret Odası) (MTO) tarafından hazırlanmaktadır.

İlk INCOTERMS seti 1936 yılında basılmıştır. Son INCOTERMS seti ise 2000 yılında yayınlanmış olan INCOTERMS 2000 olarak adlandırılan settir.

INCOTERMS ne işe yarar?

Uluslararası ticaret farklı kanun ve ticari geleneklere bağlı kişiler arasında yapılmaktadır. Dolayısı ile bir ülkedeki ticari uygulamalar diğer ülkedeki ile farklılık oluşturmaktadır. Bu farklılıklar taraflar arasında anlaşmazlıkların çıkmasına ve güven ortamının zedelenmesine yol açabilmektedir.

Milletlerarası Ticaret Odası, Dünya ticaretinin önünde bir engel olan farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve satış sözleşmelerinde kullanılan terimlere bir standart getirmek amacıyla INCOTERMS çalışmasını yapmıştır. Böylece Uluslararası Ticarette kullanılan terimlerin standartlaştırılması amaçlanmıştır.

INCOTERMS'lerin başarısı ...

Günümüzde hemen hemen tüm uluslararası ticari işlemlerde INCOTERMS kavramları kullanılmaktadır. kulanılmaktadır. Hatta bu kavramlar çoğu ülkenin gümrüklerinde eşyaların fiyatlarını tespit etmek amacıyla zorunlu olarak aranır hale gelmiştir. CIF ve FOB terimleri ihacat ve ithalat istatistiklerinin tutulması amacıyla birçok ülkenin gümrük idaresi tarafından özellikle aranmaktadır.

INCOTERMS 2000 ve diğer versiyonlar?

Güncel olarak kullanımda olan INCOTERMS versiyonu INCOTERMS 2000 olarak adlandırılmaktadır. INCOTERMS geçmişten günümüze gelene kadar birçok kez revize edildiği için dış ticaret uygulayıcılarının herhangi bir karışıklığa yol açmamak için hangi INCOTERMS versiyonuna atıfta bulunduklarını yaptıkları işlerde açıklamalarında fayda vardır.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.