29 Ocak 2010 Cuma

CİF FİYAT

CİF FİYAT başlıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Bir dış ticaret işleminde teklif hazırlanırken ürünün nihai fiyatına etki edecek maliyetlerin saptanması ve bu ek masrafların kimin tarafından karşılanacağının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitin sonrasında ise proforma faturanın yani satış teklifinin hazırlanmasına geçilmektedir.

Eğer bir dış ticaret işleminde taraflar CIF Fiyat üzerinde anlaşmışlar ise bu durumda, ihracatçı mallar gemi küpeştesini geçtiği anda teslim ile ilgili sorumluluğunu tamamlamış olacaktır.

İhracatçı her ne kadar teslim ile ilgili sorumluluğunu malların gemi küpeştesini geçmesi ile tamamlamış olsa da, ihracatçı malların tesliminin yapılacağı limana kadar taşınması için bir nakliyeci ile anlaşmalı ve navlun bedelini ödemelidir. Ayrıca malların yol boyunca tabi olacağı nakliye sigortası da ihracatçı tarafından yapılmak zorundadır.Nakliye ve sigortaya ek olarak, CİF teslimde, malların ihracat limanında taşınacak gemiye yüklenmesi ve ihracat gümrük işlemlerinin yapılmasına ait maliyetlerin ihracatçı tarafından karşılanması gerekmektedir.

İhracatçılar CIF teslim şeklinde bir anlaşmaya varmışlar ise bu maliyet kalemlerini verecekleri fiyat teklifine ileve etmelidirler.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.