21 Kasım 2012 Çarşamba

KARAYOLU TAŞIMALARINDA AKREDİTİFLİ ÖDEME VE RİSKLER

Anahtar Kelimeler : Kararayolu taşımalarında akreditif ödeme şekli,  ihracat karayolu ile taşımalarda akreditif nasıl kullanılır, ihracat akreditif, Karayolu ithalat yaparken akreditif riskleri nelerdir, Karayolu ile mal ithal ederken akreditif nasıl kullanılır, karayolu taşımalarında akreditif kullanımı, karayolu taşımalarında ödeme yöntemi nasıl seçilir, karayolu taşımalarında riskler nelerdir ve akreditif kullanımının önemi nedir, karayolu nakliyesi akreditif, karayolu nakliyesinde akreditif, ırak karayolu nakliyesinde akreditif, rusya karayolu nakliyesinde akreditif, yunanistan karayolu nakliyesinde akreditif, suriye karayolu nakliyesinde akreditif, bulgaristan karayolu nakliyesinde akreditif.

Karayolu taşımalarında ödeme yöntemi tercih edilirken özellikle dikkatli olmakta fayda vardır. Zira CMR olarak aldandırılan karayolu taşıma senetleri ciro edilebilir kıymetli evrak statüsünde olmayıp çoğu zaman CMR'nin notify kısmında yazılı kişiye mal teslimine olanak sağlamaktadırlar. Ayrıca malları nakliyeciden teslim almak için orjinal CMR'nin teslim edilmesine de gerek yoktur.

Ayrıca karayolu taşımalarında taşıma süresi de ödeme yöntemi seçilirken dikkate alınması gereken önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin akreditifli ödemelerde bankaların ellerine ulaşan evrağı incelemeleri için 5 işgünü süreleri olmaktadır. evrakların toplanıp bankaya ibraz edilmesi de en az 2-3 günlük bir süreç aldığı göz önüne alındığında bankalarıdan evraklara dair bir yanıt alana kadar geçecek olan zamanın en az 6-8 gün olacağı bilinmelidir. Çoğu karayolu taşımasında ise yükler 5-7 gümn içerisinde alıcısına teslim edilmektedir.

Karayolu ile Yapılan Taşımalarda Akreditiflerinde Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Karayolu ihracat işlemlerinde eğer akreditifli ödeme kullanılacak ise ve eğer firmalar yapacakları bu akreditif işlemi ile ilgili olarak danışmanlık almak istemekte iseler bu durumda verilecek hizmet ihracat akreditif danışmanlığı olarak adlandırılmaktadır.

İhracat işlemleri bir satış sözleşmesinin hazırlanması ile başlamakta, daha sonra hazırlanan satış sözleşmesinin imzalanması, malların sevk edilmesi, evrakların toplanması ve evrak ibrazının yapılması ve mal bedelinin tahsil edilmesi operasyonel sırasını izlemektedir.

Bir akreditifli ihracat işleminde danışmanlık hizmeti verilmesi durumunda aşağıdaki sıra doğrultusunda firmalara yardımcı olmaktayız.
  1. İşlem bazında risk analizi yapılması
  2. Akreditif metni hazırlanması veya detaylı akreditif metni incelemesi
  3. İşlem boyunca destek sağlanması
  4. İbraz öncesi belge kontrolü

Tüm bu işlemlerin uluslararası geçerliliğe sahip akreditif uzmanlık belgesi sahibi tecrübeli bir akreditif uzmanı (CDCS) tarafından yapılması taraflara yarar sağlayacaktır.