26 Mart 2009 Perşembe

EXW -Ticari İşletmede Teslim

EXW -Ticari İşletmede Teslim başıklı yazımızın güncel versiyonuna www.disticaret.biz.tr/üzerinden ulaşabilirsiniz.

EXW ( Ex Work) Ticari İşletmede Teslim: Exworks teslim , satıcının malları kendi fabrikasında veya ismen belirlenmiş başka bir noktada (örneğin isyerinde, deposunda) ihracat gümrükleme işlemleri yapılmamış ve taşıma aracına yüklenmemiş şekilde alıcıya teslim etmesi olarak tanımlanabilmektedir.

EXW (Ex Work) Teslim Şeklinin Özellikleri :

İhracatçı ürünleri teslim yerinde önceden tespit edilen tarihte ithalatçının emrine hazır tutarak ithalatçıya bilgi verir.
İthalatçı malları teslim yerinden alarak ihracı için gerekli işlemleri yapar ve belgeleri hazırlar. Gümrük işlemlerini gerçekleştirerek malların ülkesine ithalini gerçekleştirir.

Ürünlerin işletmede veya alıcının deposunda teslim edilmesiyle beraber ürünlerle ilgili bütün masraf ve riskler ithalatçıya geçmektedir.

EXW (Ex Work) Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları :


  • İhracatçı sözleşmede belirlenen şartlara uygun emtiayı hazırlayarak sözleşmede belirtilen tarih veya süre içerisinde yine sözleşmede belirtilen noktada (Fabrikasında, deposunda ...) ürünleri ithalatçının emrine hazır bulundurur. Ürünlerin sevk edilmeye hazır olduğunu ithalatçıya bildirir.
  • Alıcının talebi üzerine , ithalatçının ihracat ile ilgili belgeleri temin edebilmesi için yardımcı olabilir.
  • İthalatçının talep etmesi üzerine, tüm masraf ve risk ithalatçıya ait olmak şartı ile ihracat lisansı veya benzeri bir resmi belgenintemini için ithalatçıya yardımcı olabilir.
EXW (Ex Work) Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları :

  • Satış sözleşmesinin koşullarında saptandığı üzere mal bedelini öder.
  • Oluşabilecek bütün masraflar ve riskler kendi üzerinde olmak koşulu ile ihracat ve ithalat işlemleri için gerekli olan ve olabilecek bütün gümrük belgelerini ve ticarî belgeleri düzenler.
  • Ürünlerin ihracat ve ithalat işlemleri ile ilgili gümrük süreçlerini organize etmek ve oluşacak gümrük vergilerini ödemek alıcının sorumlulukları arasındadır. 
  • Ürünleri ihracatçının işletmesinde veya tespit edilen noktada teslim aldıktan sonra ürünlerle ilgili bütün riskler ve masraflar ithalatçının sorumluluğuna geçmektedir.
  • Malların nakliyesi için taşıma acentası ile anlaşmak ve navlun bedelini ödemek de alıcının sorumluluğundadır.
Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.