25 Mart 2009 Çarşamba

Incoterms Kavramı

Incoterms Kavramı başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Milletlerarası Ticaret Odasının (ICC) yayınladıgı 560 sayılı Incoterms 2000 brosürüne göre dış ticarette kullanılan 13 teslim sekli vardır. Bu 13 teslim şekli, dış ticaret işleminde alıcı ile satıcının mal tesliminde yükümlülüklerini ve sorumluluklarını ortaya koyan standartlarlar olarak anlaşılmalıdır.

Uluslararası ticaret yapan ihracatçı ile ithalatçı mal alım-satımı konusunda anlasmaya vardıkları anda bu anlaşmanın resmiyet kazanması için aralarında bir satış sözleşmesi imzalar. Bu satış sözleşmesinde eğer 13 adet teslim şeklinden birisine atıf yapılırsa , sözlesmede malın teslimi ile yükümlülüklerin kime ait olacagı bu incoterms denilen standartlara göre belirtilmiş olmaktadır.

Incoterms teslim sekilleri uygulama kolaylığı için 4 ana sınıfata incelenmektedir :


E Grubu Teslim Sekilleri : EXW (EX WORKS )

F Grubu Teslim Sekilleri : FCA (FREE CARRIER) , FAS (FREE ALONGSIDE SHIP) , FOB (FREE ON BOARD)

C Grubu Teslim Sekilleri : CFR (COST AND FREIGHT) ,CIF (COST, INSURANCE AND FREIGHT) , CPT (CARRIAGE PAID TO) , CIP (CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO)

D Grubu Teslim Sekilleri : DAF (DELIVERED AT FRONTIER) , DES (DELIVERED EX SHIP) ,DEQ (DELIVERED EX QUAY) , DDU (DELIVERED DUTY UNPAID) , DDP (DELIVERED DUTY UNPAID)


Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.